Ivanhoe Alley Garage and Studio

Portland, Oregon 2018

Building type: Dwelling

Project type: Garage, ADU

Project scope: Full architectural services from pre-design through contract administration

Client: Private

Size: 280 SF

Cost: Private

Completed: 2018

1/7

Located in a hilly area of Southeast Portland, this project replaced an older detached garage. The mid-block site had a pre-existing zero lot line perpendicular to an alley. The design team also studied a possible remodel and expansion of the existing house at the street side of the lot, with original kitchen, dining and integration with the south-facing outdoor yard, existing trees and gardens.


The new detached garage sits in the SE corner, nestling along the west property line and south alley edge, to maximize the open space for the garden at the south and to minimize any impact of the roots of the existing tree.

 

Accessed directly off the alley, the new vaulted, garage space is future-proofed to be a studio, guest house or ADU. A large expanse of windows look out onto the rear yard with a bank of windows while the north door connects to a future porch, path and shared outdoor space between the house and garage.

 

The tall vaulted ceilings and generous glazing are maximized relative to its small footprint. The roof slope is compatible with the existing house for visual integration, and cantilevers at the north and west for wall protection providing for a covered porch and walkway.

1222 SW Broadway

Portland, OR 97205

 

T: 503.894.9638

E: info@constructiveform.com

  • LinkedIn - White Circle
  • architizer some button art.png
  • Instagram - White Circle
  • Houzz - White Circle
  • Facebook - White Circle