Hawthorne Park Residence

Portland, Oregon 2012

1/5

This compact addition is on the site of the former garage for a 1913 home on a 50-by-50-foot corner lot. It is designed as a studio for the homeowners and can be converted into an attached accessory dwelling unit (ADU) at a later date.

 

The rooms are organized to maximize natural daylighting, ventilation, and views into the two outdoor spaces. The rooftop can be accessed from a pair of skylights. Rainwater is retained on-site for irrigation of planned native gardens providing an urban wildlife habitat.

 

The concrete foundation slab is the exposed interior finish surface, and includes hydronic floor heating. Douglas fir tongue-and-groove decking is used for the structural floor of the upper level. Triple-glazed windows are used with walls and roof insulated above code standards. This project is all electric, with no fossil fuels used on-site within the addition.

1222 SW Broadway

Portland, OR 97205

 

T: 503.894.9638

E: info@constructiveform.com

  • LinkedIn - White Circle
  • architizer some button art.png
  • Instagram - White Circle
  • Houzz - White Circle
  • Facebook - White Circle